«Ο δε Θεός της ελπίδος είθε να σας εμπλήση πάσης χαράς και ειρήνης δια της πίστεως, ώστε να περισσεύητε εις την ελπίδα δια της δυνάμεως του Πνεύματος του Αγίου» (Ρωμαίους, ιε΄:13) «Παύλος, απόστολος Ιησού Χριστού, κατ' επιταγήν Θεού του Σωτήρος ημών και Κυρίου Ιησού Χριστού της ελπίδος ημών» (Α΄ Τιμόθεον, α΄:1)
Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της μεγάλης τεχνολογικής προόδου, είναι κοινή διαπίστωση ότι τα προβλήματα των ανθρώπων σε όλους τους τομείς της ζωής, κυρίως όμως στον ψυχολογικό τομέα, αντί να μειωθούν, βαίνουν αυξανόμενα. Πολλοί άνθρωποι έχουν στηρίξει αποκλειστικά την ελπίδα τους για τη λύση των προβλημάτων τους, είτε στον εαυτό τους, είτε σε ανθρώπους που έχουν κάποια υψηλή κοινωνική ή επιστημονική θέση, δηλαδή μόνο σε ανθρώπινες δυνάμεις. Όμως οι προσδοκίες τους, τις περισσότερες φορές διαψεύδονται μιας και τα πράγματα δεν έρχονται όπως θα θέλανε. Ειδικότερα στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε δύσκολη θέση λόγω πτωχεύσεων και απολύσεων, λόγω μειώσεων μισθών και συντάξεων, είτε λόγω υπερβολικής φορολογίας. Όλα αυτά τα προβλήματα τα περνάνε και οι χριστιανοί με τη διαφορά ότι τα αντιμετωπίζουν χωρίς να απελπίζονται, γιατί στηρίζουν την ελπίδα για τη λύση τους στον Κύριο Ιησού Χριστό.. Η σωστή βάση στη ζωή του χριστιανού είναι ο Τριαδικός Θεός: «διότι λέγει η γραφή, “Πας ο πιστεύων επ’ αυτόν , δεν θέλει καταισχυνθή”» (Ρωμαίους, ι΄:11). Το εδάφιο λέει ότι αυτός που πιστεύει στον Θεό δεν θα ντροπιαστεί. Γι’ αυτό ο χριστιανός που έχει γεννηθεί ‘άνωθεν’ από τον Πατέρα Θεό εμπιστεύεται και ταυτόχρονα ελπίζει σ’ Αυτόν, ότι σαν καλός πατέρας θα τον βοηθήσει σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Το να στηρίζεται κάποιος στο Θεό δεν είναι ουτοπία, διότι ο Θεός είναι υπαρκτός και πιστός στις υποσχέσεις του. Ο απόστολος Πέτρος μας συμβουλεύει: «και πάσαν την μέριμναν υμών ρίψατε επ’ αυτόν, διότι αυτός φροντίζει περί υμών» (Α΄ Πέτρου, ε΄:7). Δηλαδή να έχουμε την εμπιστοσύνη μας στον Θεό και με την προσευχή να του ζητήσουμε λύση για όλα τα προβλήματα που συμβαίνουν στην ζωή μας και τα αποτελέσματα θα έρθουν με τον καιρό, γιατί ο Θεός εργάζεται με το δικό Του τρόπο και με το δικό του χρόνο. Ο τρόπος που σκέπτεται και ενεργεί ο Θεός διαφέρει από τον τρόπο που σκεπτόμαστε και ενεργούμε εμείς, γιατί ο Θεός ενεργεί πάντα με γνώμονα το αιώνιο συμφέρον μας: « Αλλ’ όσον είναι υψηλοί οι ουρανοί από της γης, ούτως αι οδοί μου είναι υψηλότεροι των οδών υμών, και αι βουλαί μου των βουλών υμών» (Ησαΐας, νε΄:9). Το σίγουρο είναι ότι ο Θεός ακούει τις προσευχές μας, αλλά θέλει να προσευχόμαστε και να ζητάμε λύσεις και απαντήσεις σε αυτά που μας απασχολούν, έχοντας τη πίστη μας και την ελπίδα μας σ’ Αυτόν. Ο ίδιος ο Κύριος μας λέει: «… πάντα όσα προσευχόμενοι ζητείτε, πιστεύετε ότι λαμβάνετε, και θέλει γείνει εις εσάς» (Μάρκος,ια΄:24). Όλα αυτά που μας απασχολούν και κάποια από αυτά μας φορτώνουν με άγχος, επειδή είναι σοβαρά προβλήματα, μας βοηθούν να διακρίνουμε την ολιγοπιστία μας και τα λάθη μας και συγχρόνως μας αναγκάζουν, εφόσον βέβαια αγαπάμε τον Κύριο, να Τον πλησιάσουμε περισσότερο, προσευχόμενοι περισσότερο και πιο ένθερμα. Ο χριστιανός όσο πιο κοντά βρίσκεται και επικοινωνεί καθημερινά με τον Κύριο, τόση περισσότερη πίστη και ελπίδα σ’ Αυτόν θα έχει και τόσο πιο σωστά θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που περνάει. Ο Κύριος δεν αφήνει τα παιδιά Του να δοκιμαστούν παραπάνω από τις δυνάμεις τους. Ο απόστολος Παύλος, δια Πνεύματος Αγίου αναφέρει: «Πειρασμός δεν σας κατέλαβεν ειμή ανθρώπινος∙ πιστός όμως είναι ο Θεός, όστις δεν θέλει σας αφήσει να πειρασθήτε υπέρ την δύναμίν σας, αλλά μετά του πειρασμού θέλει κάμει και την έκβασιν, ώστε να δύνασθε να υποφέρητε» (Α΄ Κορινθίους, ι΄:13).
Έτσι, εφόσον βέβαια ο πειρασμός δεν είναι αποτέλεσμα αμαρτίας, ο Κύριος υπόσχεται ότι θα κάνει έκβαση στη δοκιμασία που περνάμε, δίνοντας μας δύναμη και υπομονή να υποφέρουμε και αυξάνοντας συγχρόνως την ελπίδα και την πίστη μας σε Αυτόν. Γι’ αυτό λοιπόν ο Κύριος επιτρέπει να έρχονται δοκιμασίες στην ζωή μας ώστε όταν Τον επικαλεστούμε να φανερώνεται η δύναμή Του στη δοκιμασία που περνάμε. Ο Κύριος ενεργεί εκεί που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όμως με πίστη προσευχόμαστε και περιμένουμε. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ο Κύριος δεν ενεργήσει όπως εμείς θα θέλαμε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, υπάρχει κάποιος λόγος που έχει να κάνει με την πνευματική μας οικοδομή. Ο απόστολος Παύλος αναφέρει σχετικά:«Και διά να μη υπεραίρωμαι διά την υπερβολήν των αποκαλύψεων, μοι εδόθη σκόλοψ εις την σάρκα, άγγελος Σατάν διά να με ραπίζη, διά να μη υπεραίρωμαι. Περί τούτου τρίς παρεκάλεσα τον Κύριον διά να απομακρυνθή απ' εμού• και μοι είπεν• Αρκεί εις σε η χάρις μου• διότι η δύναμίς μου εν αδυναμία δεικνύεται τελεία. Με άκραν λοιπόν ευχαρίστησιν θέλω καυχηθή μάλλον εις τας αδυναμίας μου, διά να κατοικήση εν εμοί η δύναμις του Χριστού. Όθεν ευαρεστούμαι εις τας αδυναμίας, εις τας ύβρεις, εις τας ανάγκας, εις τους διωγμούς, εις τας στενοχωρίας, υπέρ του Χριστού• διότι όταν ήμαι αδύνατος, τότε είμαι δυνατός.(Β΄ Κορινθίους, ιβ΄:7-10)
Συνεπώς όταν ένας χριστιανός θέσει ως ελπίδα του τον Κύριο τότε σίγουρα θα ευλογηθεί και θα λάβει χάρη από τον Θεό διότι «Ευλογημένος ο άνθρωπος ο ελπίζων επί Κύριον, και του οποίου ο Κύριος είναι η ελπίς» (Ιερεμίας, ιζ΄:7). Ο Κύριος Τον άνθρωπο που ελπίζει σ’ Αυτόν, είναι βέβαιο ότι ο δεν θα τον εγκαταλείψει, αλλά θα είναι πάντοτε δίπλα του σε όλη του τη ζωή και θα τον βοηθά ενεργώντας σύμφωνα με την ‘άνωθεν’ παιδεία. Στο βιβλίο του Ιώβ, βλέπουμε ότι ο Ιώβ έχασε 10 παιδιά, όλη του την περιουσία καθώς και την υγεία του, μιας και αρρώστησε βαριά. Επί πλέον είχε να αντιμετωπίσει τους φίλους του που του έλεγαν ότι αυτά που του συνέβησαν οφειλόταν σε αδικίες που είχε κάνει. Όμως αυτός δεν έχασε την πίστη του και την ελπίδα στον Θεό και έδειξε υπομονή. Τελικά ‘έστρεψεν ο Κύριος την αιχμαλωσίαν του Ιώβ, αφού προσηυχήθη υπέρ των φίλων αυτού• και έδωκεν ο Κύριος εις τον Ιώβ διπλάσια πάντων των όσα είχε πρότερον’ (Ιώβ, μβ΄:10). Ο Θεός ξέρει τις αντοχές κάθε ανθρώπου αλλά η περίπτωση του Ιώβ είναι για να διδαχθούμε ότι όπως ο Θεός επέτρεψε μια τόση μεγάλη δοκιμασία στον Ιώβ και έκανε θαυμαστή έκβαση την κατάλληλη στιγμή, έτσι και εμάς θα μας περάσει από τη παιδεία των δοκιμασιών της οποίας τους καρπούς, αν δεν αποκάμουμε, θα θερίσουμε τον κατάλληλο καιρό.
Αυτό που πρέπει να έχει υπόψη του κάθε παιδί του Θεού, όταν περνάει κάποια δοκιμασία είναι ότι ο Κύριος, έστω και την ‘τετάρτη φυλακή της νυκτός’ θα κάνει έκβαση και θα δώσει λύση. Η εικόνα του Κυρίου που προσεύχεται στο όρος ενώ οι μαθητές του βασανίζονται κωπηλατώντας όλη τη νύχτα, να περάσουν με το πλοίο στην απέναντι ακτή με ενάντιο άνεμο, καλό είναι να ανακαλείται στη μνήμη κάθε χριστιανού, όταν δοκιμάζεται. Όπως επίσης και οι εικόνες του Κυρίου που λίγο πριν τα ξημερώματα (τετάρτη φυλακή νυκτός), έρχεται προς τους μαθητές, περπατώντας πάνω στα κύματα, του αποστόλου Πέτρου που ενώ αρχικά βάδισε και αυτός πάνω στα κύματα πηγαίνοντας προς τον Κύριο, στη συνέχεια βλέποντας τον άνεμο δυνατό άρχισε να βυθίζεται και τελικά του Κυρίου που σηκώνει τον Πέτρο και μπαίνουν μαζί στο πλοίο, σταματάει ο άνεμος και γίνεται γαλήνη μεγάλη (Ματθαίος, ιδ΄:22-31).
Συνοψίζοντας λέμε ότι ο Κύριος Ιησούς ευαρεστείται να βλέπει όλους όσους λέμε ότι πιστεύουμε σ’ Αυτόν, σε κάθε ζήτημα ή πρόβλημα της ζωής μας, να στηρίζουμε την ελπίδα για τη λύση του, πρώτα από όλους και όλα, σ’ Αυτόν. Όμως ακόμα και όταν ολιγοπιστούμε ή απερίσκεπτα αμαρτήσουμε και βυθιζόμαστε στα κύματα των δοκιμασιών, όταν μετανοούμε και επικαλούμαστε τον Κύριο, Αυτός μας ανορθώνει και μας δίνει πάλι την ειρήνη Του. Να έχουμε συνεπώς τον Ιησού Χριστό στήριγμα της ελπίδας μας, διότι αυτός που ελπίζει σ’ Αυτόν δεν θα ντροπιαστεί. Αμήν!
|
«Έλθετε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, και εγώ θέλω σας αναπαύσει. Άρατε τον ζυγόν μου εφ' υμάς και μάθετε απ' εμού, διότι πράος είμαι και ταπεινός την καρδίαν, και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εν ταις ψυχαίς υμών• διότι ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίον μου ελαφρόν.» (Ματθαίος ια΄ 28-30)
Η πρόσκληση αυτή του Κυρίου Ιησού απευθύνεται διαχρονικά σε όλους τους κουρασμένους και φορτωμένους με προβλήματα ανθρώπους όλων των αιώνων και όλων των εποχών. Έτσι ο αναστημένος Κύριος, μας καλεί και σήμερα να Tον γνωρίσουμε για να μας αναπαύσει. Όμως συγχρόνως ζητάει από όσους ανταποκριθούν στη πρόσκλησή Του, να σηκώσουν το ζυγό Του, ώστε να Τον γνωρίσουν ουσιαστικά και να Tου μοιάσουν στη πραότητα και στη ταπεινή καρδιά.
Μέσα στη Καινή Διαθήκη βλέπουμε περιπτώσεις ανθρώπων, μάλιστα πολύ αμαρτωλών, τους οποίους ο Κύριος Ιησούς ελευθέρωσε και έσωσε. Για παράδειγμα καθώς διαβάζουμε στο τέταρτο κεφάλαιο στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Κύριος μίλησε σε μία Σαμαρείτιδα όταν της ζήτησε να Tου δώσει νερό και επειδή οι Ιουδαίοι δεν τα πηγαίνανε καλά με τους Σαμαρείτες, η Σαμαρείτιδα απόρησε που της μίλησε ένας Ιουδαίος. Τότε ο Κύριος της μίλησε για την δωρεά του Θεού που δίνει το ζωντανό νερό που ξεδιψά συνεχώς τη ψυχή του ανθρώπου. Μετά της φανέρωσε πράγματα από τη ζωή της και τότε Tον παραδέχθηκε σαν προφήτη του Θεού. Στη συνέχεια αυτή του ανέφερε για τον Μεσσία που περίμεναν και ο Κύριος της είπε ότι Αυτός είναι. Όταν η Σαμαρείτιδα ενημέρωσε τους συμπολίτες της ότι ο Ιησούς της φανέρωσε όσα έπραξε στη ζωή της, εκείνοι μίλησαν μαζί Του και πίστεψαν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου (Ιωάννης,δ΄:1-42).Βέβαια προφανείς προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος αυτά τα βήματα προς τον Κύριο, είναι πρώτα να ακούσει από κάποιον ή να διαβάσει αυτά τα λόγια του Κυρίου και μετά να πιστέψει ότι ο Κύριος Ιησούς είναι ο αναστημένος Υιός του Θεού, που πέθανε για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε για τη δικαίωσή μας. Στις μέρες μας δυστυχώς σε πολλούς υπάρχει άγνοια του λόγου του Θεού και λίγοι είναι αυτοί που θέτουν σαν κύρια προτεραιότητα στη ζωή τους να γνωρίσουν τον Πατέρα Θεό και να κάνουν το θέλημά Του. Προφανής αιτία είναι ότι το κοσμικό φρόνημα, δηλαδή ‘η επιθυμία της σαρκός και η επιθυμία των οφθαλμών και η αλαζονεία του βίου’ ( Α΄ Ιωάννου, β΄:16), υπερισχύει της επιθυμίας για επίγνωση του Πατέρα Θεού και του θελήματός Του. Μάλιστα αρκετοί δηλώνουν άθεοι.
Όμως ο Ιησούς Χριστός θέλει να κάνει γνωστό σε όλους τους ανθρώπους ότι είναι αναστημένος και ζωντανός και ότι όποιος Τον επικαλεστεί θα σωθεί (Πράξεις,β΄:21). Θέλει να ξέρουμε ότι δεν είναι ένας Θεός που πρέπει να Tον θυμόμαστε μόνο σε γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα), αλλά ότι είναι ο αληθινός Υιός του Θεού που περιμένει κάθε στιγμή να φανερωθεί σε όποιον Τον πιστέψει και ζητήσει να έλθει στη ζωή του.
Ο Ιησούς Χριστός αγωνίζεται για κάθε άνθρωπο στο κόσμο να τον σώσει, χωρίς να λογαριάζει πόσο αμαρτωλός είναι, το μόνο που θέλει από τον αμαρτωλό άνθρωπο, είναι να πιστέψει σ’ Αυτόν και να μετανοήσει. Ο Ιησούς είχε πει: «Δεν ήλθον δια να καλέσω δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν» (Λουκάς,ε΄:32). Όλοι πέφτουμε σε αμαρτίες και όλοι έχουμε ανάγκη να μετανοούμε και τότε ο Κύριος μας συγχωρεί και μας καθαρίζει από τις αμαρτίες μας με το αίμα Tου το Άγιο. Γι’ αυτό να μη πει κανείς ότι δεν με συγχωρεί ο Θεός, είμαι πολύ αμαρτωλός, αλλά σαν τον ένα από τους δύο ληστές που σταυρώθηκαν μαζί Του, ας ζητήσουμε συγχώρεση κι Αυτός θα μας συγχωρέσει και θα μας πάρει μαζί Του στην βασιλεία Του.
Ο Ιησούς Χριστός όταν θα έρθει στη ζωή μας, μας βοηθάει σε όλα τα προβλήματα της ζωής μας, προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά ή κοινωνικά. Βέβαια η ζωή με τον Χριστό δεν είναι εύκολη, μιας και ο ίδιος ο Κύριος μας γνωστοποίησε ότι ‘στενή είναι η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η φέρουσα εις την ζωήν’ (Ματθαίος, ζ΄:13). Γι’ αυτό ναι μεν ‘οι θέλοντες να ζώσιν ευσεβώς εν Χριστώ Ιησού θέλουσι διωχθή’, αλλά όταν έχει μπει στη ζωή μας ο Ιησούς, τους διωγμούς και γενικά όλα τα προβλήματα θα τα ξεπεράσουμε μαζί Του. Άλλωστε αυτό πιστεύουμε ότι εννοεί ο Κύριος λέγοντας ‘άρατε τον ζυγόν μου’. Αν μαζί με τον Κύριο σηκώνουμε τον ζυγό του πνευματικού αρότρου, που μέσω των θλίψεων και δοκιμασιών οργώνει τα πνευματικά εδάφη της ψυχής μας, τότε είναι σίγουρό ότι θα φέρουμε καρπό και θα υπομείνουμε έως τέλους.
Συνεπώς ο Ιησούς Χριστός δεν θέλει μόνο να καλέσει έναν άνθρωπο, αλλά να του αλλάξει την καρδιά και την ζωή του, δηλαδή να τον κάνει ένα νέο άνθρωπο απαλλαγμένο από την αμαρτία και τις κοσμικές επιθυμίες. Αυτό θα συμβεί με το Άγιο Πνεύμα και το λόγο του Θεού μέσω των οποίων γίνεται η αναγέννηση και εξασφαλίζεται η είσοδος στη βασιλεία των ουρανών (Ιωάννης, γ΄:5). Ο Κύριος μας εξηγεί πώς γίνεται η αναγέννηση δίνοντας ένα παράδειγμα με τον άνεμο που πνέει όπου θέλει και ακούς τη φωνή του αλλά δεν ξέρεις από πού έρχεται και που πηγαίνει. Με αυτό θέλει να μας πει ότι όταν έχει επισκεφτεί τον άνθρωπο το Άγιο Πνεύμα, κάνει αόρατες αλλαγές μέσα του, που δεν καταλαβαίνει ο ίδιος πώς έγιναν, αλλά φανερώνονται από τα αποτελέσματα στη ζωή του. Τέτοια αποτελέσματα είναι η απελευθέρωση από πάθη και κακές επιθυμίες και γενικά από την αμαρτία.
Βέβαια για να καταλάβει ο κάθε άνθρωπος τι είναι αμαρτία ενώπιον του Θεού και τι όχι, καλό είναι να ανοίξει το λόγο του Θεού και συγκεκριμένα την Καινή Διαθήκη, μέσω της οποίας μαθαίνουμε για τη θυσία και ανάσταση του Κυρίου Ιησού, όπως και το τι θέλει ο Θεός αφού μας αναγεννήσει να κάνουμε στη ζωή μας, για να μπούμε στην αιώνια βασιλεία Του.
Όλα ξεκινάνε από το θέλω του ανθρώπου και μετά ο Κύριος Ιησούς θα δώσει την δύναμη, διότι μας είπε: «… χωρίς εμού δεν δύνασθε να κάμητε ουδέν» (Ιωάννης, ιε΄:5). Αφού λοιπόν χωρίς τον Κύριο δεν μπορούμε από μόνοι μας να τα καταφέρουμε, αυτό που μένει να κάνουμε είναι να είμαστε μαζί Του ενωμένοι, διαβάζοντας τον λόγο Του και προσευχόμενοι δια του Αγίου Πνεύματος, για να οπλισθούμε με τη δύναμη του Θεού.
Ο Ιησούς Χριστός χαρίζει και σήμερα ελευθερία και αιώνια ζωή και είναι πραγματικά κρίμα εκ μέρους μας, να χάσουμε αυτή την ευκαιρία που μας δίνει. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να πιστέψουμε ότι είναι ο αναστημένος Υιός του Θεού, ο μοναδικός μεσίτης και σωτήρας και να Tου ζητήσουμε να έλθει στη ζωή μας (Πράξεις,δ΄:12 και Α΄ Τιμόθεον, β΄:5).
Ο Ιησούς Χριστός κηρύττεται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σε αρκετά κράτη εχθρικά στο Ευαγγέλιο, όπως τα μουσουλμανικά, ο Θεός σώζει πολλούς ανθρώπους. Σε κάποια από αυτά όπως η Αίγυπτος γίνονται δολοφονίες χριστιανών, όμως αντί να μειώνονται οι χριστιανοί, παρατηρείται αύξηση. Ο Θεός θα αυξήσει έργο της σωτηρίας, θα το κάνει γνωστό σε όλους τους λαούς, φυλές και γλώσσες γιατί είναι γραμμένο ότι ‘θέλει κηρυχθή τούτο το ευαγγέλιον της βασιλείας εν όλη τη οικουμένη προς μαρτυρίαν εις πάντα τα έθνη, και τότε θέλει ελθεί το τέλος’ (Ματθαίος, κδ΄:14).
Ας μην στεκόμαστε αδρανείς, να πάρουμε μια Καινή Διαθήκη να την μελετάμε καθημερινά, να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας ζητώντας συγχώρεση από τον Κύριο και από όσους φταίξαμε και να ζητήσουμε από τον Θεό να μας βοηθήσει να πράττουμε το θέλημά Του και να αναλάβει όλα μας τα αιτήματα. Το 2018 ας είναι ένα έτος σωτηρίας και ευλογίας και ας μεγαλυνθεί το όνομα του Θεού στη ζωή όλων όσων πιστεύουμε σ’ Αυτόν, ώστε να είμαστε λαμπρό φως Χριστού στη ζωή των οικείων μας, των συμπολιτών μας και όλων των συνανθρώπων μας. Καλή κι ευλογημένη χρονιά με τον Κύριο Ιησού, πραγματικό κύριο της ζωής μας. Αμήν!
|
|